Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Potassium Sorbate jest bezpieczny do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Rozporządzenie 1223/2009: Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych (załącznik V, poz. 4). Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie to 0,6% w przeliczeniu na kwas sorbowy. Cosmetic Ingredient Review: Panel ekspertów CIR dokonał oceny bezpieczeństwa Potassium Sorbate. Sorbinian potasu były nietoksyczny w badaniach ostrej toksyczności pokarmowej. Sorbinian potasu, w stężeniu do 10%, praktycznie nie drażniły oka oraz były co najwyżej nieznacznie drażniące dla skóry. Preparaty zawierające do 0,5% sorbinianu potasu nie były znaczącymi produktami drażniącymi i nie miały działania uczulającego. Na podstawie tych badań panel CIR ocenił składnik jako bezpieczny do stosowania.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Zgodnie ze zharmonizowaną klasyfikacją i oznakowaniem (CLP) zatwierdzoną przez Unię Europejską, substancja ta powoduje poważne podrażnienie oczu. Klasyfikacja CLP odnosi się tylko do substancji w postaci czystej (100%). W produktach kosmetycznych Potassium Sorbate używany jest w niewielkim stężeniu (do 0,6%), a tym samym nie wywołuje takich efektów jak substancja czysta.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

roślinne, syntetyczne

Źródła danych

Disteardimonium Hectorite

Zobacz