Przejdź do:

POTASSIUM HYDROXIDE

Nazwa zwyczajowa: Wodorotlenek potasu

Opis

Substancja rozpuszczalna w wodzie, a także w etanolu. Wykorzystywana często do produkcji miękkich mydeł.
 

Działanie kosmetyczne


Funkcja w kosmetyku

Regulator pH
 

Regulacje prawne

Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu (lista substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania): maksymalne stężenie dopuszczalne do stosowania

  • w produktach do usuwania skórek wokół paznokci to 5%
  • w produktach ogólnych do prostowania włosów to 2%, w stosowaniu profesjonalnym to 4,5%
  • jako regulator pH w depilatorach pH< 12,7
  • w innych zastosowaniach jako regulator pH to pH<11

Bezpieczeństwo

Warunki i ostrzeżenia jakie powinny być umieszczone na opakowaniach kosmetyków zawierających wodorotlenek potasu to:

  • w produktach do usuwania skórek wokół paznokci - "Zawiera alkalia", "Unikać kontaktu z oczami", "Może spowodować utratę wzroku", "Chronić przed dziećmi".
  • w preparatach do prostowania włosów przy stosowaniu ogólnym powinno być umieszczone ostrzeżenie - "Zawiera alkalia"," Unikać kontaktu z oczami", "Może spowodować utratę wzroku", "Chronić przed dziećmi"; w użytku profesjonalnym - "Tylko do użytku profesjonalnego", "Unikać kontaktu z oczami", "Może spowodować utratę wzroku",
  • w depilatorach (wodorotlenek potasu jest stosowany jako regulator pH) przy pH<12,7 - powinna być umieszczona informacja - "Chronić przed dziećmi", "Unikać kontaktu z oczami".

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania wodorotlenu potasu znajdziesz na stronie Amerykańskiej Agencji FDA, a także na stronie Komisji Europejskiej
 

Powiadom Znajomego








Zamknij