Przejdź do:

Potassium Thioglycolate

Nazwa chemiczna: Merkaptooctan potasu Nazwa zwyczajowa: Sól potasowa kwasu tioglikolowego

Opis

Substancja o właściwościach redukujących. Występuje w postaci bezbarwnej cieczy. Substancja stosowana w preparatach do włosów, jako substancja prostująca włosy lub do trwałej ondulacji.
 

Działanie kosmetyczne

Włosy zbudowane są z keratyny, która zbudowana jest z aminokwasów. Pomiędzy łańcuchami keratyny występują głównie wiązania disiarczkowe. Stosowanie soli kwasu tioglikolowego w preparatach np. do trwałej ondulacji powoduje rozerwanie wiązań disiarczkowych, co zmienia trwale ułożenie włosów. Ponadto tioglikolan stosowany jako substancja wspomagająca usuwanie włosów w preparatach do depilacji
 

Funkcja w kosmetyku


Regulacje prawne

Znajduje się na liście substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach z ograniczeniami. Maksymalne stężenie dopuszczalne do stosowania:

a) w produktach do włosów:

     - to 8% w przeliczeniu na kwas tioglikolowy, przy stosowaniu ogólnym w wyrobie gotowym o pH 7-9,5;

     - to 11% w przeliczeniu na kwas, przy stosowaniu profesjonalnym w wyrobie gotowym o pH 7-9,5;

b) w depilatorach

     - to 5% w przeliczeniu na kwas, w wyrobie gotowym o pH 7-12,7;

c) w produktach spłukiwanych do włosów

     -to 2% w przeliczeniu na kwas w wyrobie gotowym o pH do 9,5
 

Bezpieczeństwo

Warunki stosowania, które powinny być umieszczone na opakowaniu kosmetyku zawierającego sól potasową kwasu tioglikolowego:

*w produktach do włosów, w depilatorach oraz w produktach spłukiwanych do włosów to "Unikać kontakt z oczami. W przypadku dostania się preparatu do oczu natychmiast przepłukać dużą ilością wody i skontaktować się z lekarzem";

*w preparatach do włosów i preparatach spłukiwanych do włosów to: "Stosować rękawice ochronne".

Na opakowaniu kosmetyku powinny być umieszczone również poniższe ostrzeżenia:

    - w produktach do włosów, w depilatorach oraz w produktach spłukiwanych do włosów - "Zawiera tioglikolany. Stosować zgodnie ze sposobem użycia. Chronić przed dziećmi";

    - w preparatach do włosów to "Tylko do użytku profesjonalnego".

Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij