Przejdź do:

Propyl Alcohol

Nazwa chemiczna: Propan-1-ol Nazwa zwyczajowa: Propanol

Opis

Alkohol. Bezbarwna ciecz. Posiada charakterystyczny ostry zapach i gorzki smak. Substancja lotna, rozpuszczalna w rozpuszczalnikach organicznych.
 

Działanie kosmetyczne

Propanol stosowany jest m.in. w kosmetykach po goleniu, nadaje uczucie świeżości.
 

Funkcja w kosmetyku

Rozpuszczalnik dla innych substancji zawartych w kosmetykach. W preparatach myjących gasi pianę, czyli powoduje zmniejszenie ilości i stabilności piany. Stosowany m.in. w zmywaczach do paznokci, kosmetykach do pielęgnacji jamy ustnej, preparatach po goleniu
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij