Przejdź do:

Propylene Glycol

Nazwa chemiczna: 1,2-propanodiol Nazwa zwyczajowa: Glikol propylenowy

Opis

Alkohol dwuhydroksylowy z grupy dioli.

Działanie kosmetyczne

Hydrofilowa substancja nawilżająca skórę. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, dzięki czemu pełni rolę promotora przenikania ułatwia w ten sposób transport składników aktywnych kosmetyku w głąb naskórka.

Funkcja w kosmetyku

Humektant  zapobiega wysychaniu masy kosmetycznej przy ujściu butelki, tuby itp. Wspomaga działanie konserwujące poprzez obniżenie aktywności wody, która jest doskonałą pożywką dla drobnoustrojów.
Informacje o możliwych zastosowaniach glikolu propylenowego w kosmetykach są dostępne na stronie Komisji Europejskiej w bazie CosIng.
 

Regulacje prawne

Brak szczegółowych regulacji prawnych dla Propylene Glycol w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo

Glikol propylenowy jest bezpieczny do stosowania nawet w stężeniu 50% w gotowym preparacie. Może powodować podrażnienia, ale tylko wtedy, gdy nakładany jest na skórę uszkodzoną, np. w wyniku choroby.

Glikol propylenowy jest składnikiem o bardzo dobrze poznanych właściwościach toksykologicznych. Jest bardzo dobrze tolerowanym przez skóre, nie powoduje podrażnień, ani nie wykazuje właściwości uczulających. Nie jest rakotwórczy, mutagenny, reprotoksyczny, ani reprotoksyczny.

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa glikolu propylenowego znajdziesz w sekcjach Bezpieczeństwo kosmetyków: Szkodliwe składniki kosmetyków? Poznaj fakty! oraz w sekcji Fakty i Mity.
 

Powiadom Znajomego








Zamknij