Przejdź do:

Propylparaben

Nazwa chemiczna: 4-hydroksybenzoesan propylu Nazwa zwyczajowa: Propyloparaben

Opis

Ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego (INCI: Propylparaben)

Działanie kosmetyczne


Funkcja w kosmetyku

Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Regulacje prawne

Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Może być stosowany we wszystkich kosmetykach, z wyjątkiem produktów do stosowania w okolice podpieluszkowe u dzieci poniżej 3 roku życia. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie to 0,14 % w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy – jeśli stosowany jest jeden ester, np. tylko propyloparaben i 0,8 % w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy – jeśli stosowana jest mieszanina parabenów.

Bezpieczeństwo

Propyloparaben jest jednym z najlepiej przebadanych konserwantów. Stosowany jest m.in. w kosmetykach, żywności i lekach.

Wyczerpujące oceny bezpieczeństwa stosowania parabenów w kosmetykach przeprowadzone zostały przez Komitet Naukowy ds. Produktów Konsumenckich. Komitet wielokrotnie potwierdził (2005, 2006, 2011, 2013), że stosowanie propyloparabenu (Propylparaben) w produktach kosmetycznych jest bezpieczne, z wyjątkiem kosmetyków stosowanych w okolicach podpieluszkowych u dzieci poniżej 3 lat.

Amerykańska agencja FDA zaklasyfikowała dwa parabeny: metyloparaben (INCI: Methylparaben) i propyloparaben (INCI: Propylparaben) jako tzw. GRAS (Generally Recognized as Safe) – substancje uznane za bezpieczne do stosowania w żywności.

Więcej na temat bezpieczeństwa parabenów przeczytasz w sekcjach: Szkodliwe składniki kosmetyków. Poznaj fakty!, oraz Fakty i Mity, a także na stronie Komisji Europejskiej.

Powiadom Znajomego








Zamknij