Przejdź do:

PVP

Nazwa zwyczajowa: Poliwinylopirolidon

Opis

Polimer, powstaje w wyniku polimeryzacji winylopirolidonu. Substancja filmotwórcza, hydrofilowa, dobrze rozpuszcza się w wodzie i rozpuszczalnikach organicznych. Substancja niewrażliwa na zmiany pH, bardzo bezpieczna. Stosowane główne w preparatach do stylizacji włosów i maskarach
 

Działanie kosmetyczne

Substancja ma działanie kondycjonuje (zmiękcza i wygładza) skórę i włosy. Substancja antystatyczna - zapobiega elektryzowaniu się włosów. Tworzy na powierzchni włosów hydrofilowy film, który nadaje połysk i ułatwia układanie. Ma także działanie nawilżające.
 

Funkcja w kosmetyku

Stosowany jako wypełniacz - wpływa na konsystencję kosmetyków, powoduje wzrost objętości. Lepiszcze - substancja wiążąca składniki kosmetyków w formie stałej.
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej oraz Amerykańskiej Agencji FDA, a także Światowej Organizacji Zdrowia

Powiadom Znajomego








Zamknij