Przejdź do:

RESORCINOL

Nazwa chemiczna: 1,3-dihydroksybenzen Nazwa zwyczajowa: Rezorcyna

Opis


Działanie kosmetyczne

Substancja keratoliczna, czyli złuszczająca zrogowaciały naskórek. Działa także antyseptycznie szczególne zastosowanie w produktach do cery trądzikowej. Działanie zależne jest od stosowanego stężenia substancji.
 

Funkcja w kosmetyku

Utleniacz stosowany głównie w farbach do włosów trwale zmieniających kolor. Wraz z innymi składnikami zmienia kolor włosów.
 

Regulacje prawne

Dozwolona do stosowania w ograniczonym stężeniu (lista substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania): maksymalne stężenie dopuszczalne do stosowania

  • w utleniających preparatach do farbowania włosów to 5%,
  • płynach i szamponach do włosów to 0,5%,
     

Bezpieczeństwo

Ostrzeżenia, które powinny być umieszczone na opakowaniu kosmetyku zawierającego rezorcynę to:

  • w utleniających preparatach do farbowania włosów przy stosowaniu ogólnym należy umieścić na opakowaniu kosmetyku ostrzeżenie - "Zawiera rezorcynę", "Dobrze spłukać włosy po użyciu".
  • w utleniających preparatach do farbowania włosów nie należy substancji stosować na brwi, ostrzeżenia, które powinny być widoczne na opakowaniu to: "Nie stosować do barwienia brwi i rzęs", "W przypadku dostania się preparatu do oczu natychmiast przepłukać je wodą".
  • w utleniających preparatach do farbowania włosów przy stosowaniu profesjonalnym, na opakowaniu powinny być umieszczone następujące ostrzeżenia: "Tylko do użytku profesjonalnego", "Zawiera rezorcynę", "W przypadku dostania się preparatu do oczu natychmiast przepłukać je wodą".
  • na opakowaniach płynów i szamponów do włosów zawierających rezorcynę widnieje ostrzeżenie "Zawiera rezorcynę".

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania rezorcyny w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej oraz Amerykańskiej Agencji FDA, a także Światowej Organizacji Zdrowia

Powiadom Znajomego








Zamknij