Przejdź do:

Retinyl Palmitate

Nazwa chemiczna: Palmitynian retinylu Nazwa zwyczajowa: Ester retinolu i kwasu palmitynowego

Opis

Trwalsza i mniej aktywna forma retinolu o mniejszym potencjale drażniącym. 

Działanie kosmetyczne

Substancja biologicznie czynna. Działanie eksfoliacyjne, zmniejsza przebarwienia. Reguluje wydzielanie sebum. Wpływa na wygląd włosów, zwiększając objętość włosów, elastyczność i połysk.
 

Funkcja w kosmetyku

Przeciwutleniacz, który pomaga chronić skórę przed oznakami przedwczesnego starzenia spowodowanymi wystawieniem na działanie słońca.

Bezpieczeństwo

Działa światłouczulająco.
Bezpieczeństwo stosowania składnika w produktach kosmetycznych zostało potwierdzone przez Panel Ekspertów Cosmetic Ingredients Review. Szczegółowe informacje dotyczące bezpieczeństwa tej substancji znajdziesz również na stronie Komitetu Naukowego ds. Bezpieczeństwa Konsumentów działający przy Komisji Europejskiej oraz Cosmetic Ingredient Review.
 

Powiadom Znajomego








Zamknij