Przejdź do:

Rutin

Nazwa chemiczna: 3-rutynozyd kwercetyny Nazwa zwyczajowa: Rutyna

Opis

Flawononoid z grupy flawonoli. Występuje w owocach czarnego bzu, owocach cytrusowych, fiołku trójbarwnym. 

Działanie kosmetyczne

Substancja biologicznie czynna. Antyoksydant (przeciwutleniacz), spowalnia procesy egzogennego (zewnętrznego) starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym.
  

Funkcja w kosmetyku

Przeciwutleniacz.

Powiadom Znajomego








Zamknij