Przejdź do:

Salicin

Nazwa chemiczna: 2-(hydroksymetylo)-fenylo-β-D-glukozyd Nazwa zwyczajowa: Salicyna

Opis

Związek z grupy glikozydów fenolowych. Beta-glukozyd saligeniny (alkoholu salicylowego). Prekursor kwasu salicylowego. Naturalnie występuje w korze wierzby.

Działanie kosmetyczne

Przeciwutleniacz spowalnia procesy egzogennego (zewnętrznego) starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Działa tonizująco, ściągająco i łagodząco na skórę

Powiadom Znajomego








Zamknij