Przejdź do:

SALVIA OFFICINALIS EXTRACT

Nazwa zwyczajowa: Wyciąg z szałwi lekarskiej

Opis

Ekstrakt pozyskiwany z ziela szałwii lekarskiej. Zawiera m.in. garbniki, saponiny, triterpeny, flawonoidy, kwasy organiczne.
 

Działanie kosmetyczne

Wykazuje szerokie spektrum działania kosmetycznego (wywołuje efekt kosmetyczny na skórę), działanie ściągające, przeciwzapalne i bakteriostatyczne. Wykazuje działanie przeciwłupieżowe. Znajduje zastosowanie w kosmetykach przeznaczonych do cery tłustej, trądzikowej. W preparatach do włosów stosowany jako składnik przeciwłupieżowy oraz hamujący wypadanie włosów.
 

Funkcja w kosmetyku


Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej i Amerykańskie Agencji FDA

Powiadom Znajomego








Zamknij