Przejdź do:

Salvia officinalis Oil

Nazwa zwyczajowa: Olejek z szałwii lekarskiej

Opis

Olejek otrzymuje się z krzewinki uprawianej w Europie i USA. Zwykle otrzymywany z całej rośliny. Szałwia lekarska rośnie jako wiecznie zielony krzew
 

Działanie kosmetyczne

Składnik aktywny - działa antyspetycznie, a także przeciwzapalnie. Łagodzi podrażnienia pojawiające się na skórze np. wrażliwej. Ze względu na właściwości bakteriostatyczne stosowany jest m.in. w preparatach do higieny jamy ustnej.
 

Funkcja w kosmetyku


Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Brak ograniczeń w stosowaniu olejku w zaleceniach IFRA (Międzynarodowe Stowarzyszenie d/s Substancji Zapachowych). Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij