Przejdź do:

SANTALUM ALBUM OIL

Nazwa zwyczajowa: Olejek sandałowy

Opis

Olejek jest otrzymywany z drewna sandału poprzez destylację z parą wodną. Drzewo rośnie w Azji południowo - wschodniej. Głównym składnikiem olejku jest santalol.
 

Działanie kosmetyczne

Olejek wykazuje działanie antyseptyczne, dlatego stosowany jest w preparatach dla cery tłustej i trądzikowej, a także w kosmetykach przeciwłupieżowych. Działa również przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia. Olejek o silnym działaniu
 

Funkcja w kosmetyku

Nadaje zapach kosmetykom. Stosowany również jako utrwalacz w kosmetykach
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Brak ograniczeń w stosowaniu olejku w zaleceniach IFRA (Międzynarodowe Stowarzyszenie d/s Substancji Zapachowych). Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij