Przejdź do:

SILICA

Nazwa zwyczajowa: Krzemionka

Opis

Żel krzemionkowy otrzymywany przez zakwaszanie meta i orto krzemianu sodu. Biały lekki proszek o silnie rozwiniętej powierzchni. Charakteryzuje się wysoką chłonnością wody. Stabilny chemicznie.
 

Działanie kosmetyczne

Substancja czyszcząca i polerująca w pastach do zębów. W kosmetykach przeznaczonych do cer przetłuszczających się i mieszanych wykorzystywana jako substancja matująca.
 

Funkcja w kosmetyku

Popularny wypełnaicz. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyków pudrowych, poprawia ich przyczepność oraz ułatwia rozprowadzenie. Stabilizator emulsji (np. kremów), przedłuża trwałość kosmetyków, zapobiega przed rozwarstwianiem. Wykorzystywany jako modyfikator właściwości reologicznych, wpływa na konsystencję kosmetyku, zwiększając lepkość
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej i Amerykańskie Agencji FDA

Powiadom Znajomego








Zamknij