Przejdź do:

Silver Chloride

Nazwa chemiczna: Chlorek srebra Nazwa zwyczajowa: Chlorek srebra

Opis

Nieorganiczny związek chemiczny. Bardzo słabo rozpuszcza się w wodzie. Występuje w przyrodzie jako minerał. Substancja światłoczuła.
 

Działanie kosmetyczne


Funkcja w kosmetyku

Substancja konserwująca. Uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem).
 

Regulacje prawne

Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie to 0,004% w przeliczeniu na chlorek srebra. Substancji nie można stosować w kosmetykach dla dzieci poniżej 3 lat, w produktach do jamy ustnej i produktach do oczu i warg
 

Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij