Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja konserwująca, hamuje rozwój mikroorganizmów w produkcie kosmetycznym. Chroni kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Sodium salicylate jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych jako substancja konserwująca. Rozporządzenie 1223/2009 dotyczące produktów kosmetycznych: Składnik znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania w produktach kosmetycznych (zał. V, pozycja 3). Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie to 0,5% w przeliczeniu na kwas salicylowy (INCI: Salicylic acid). Jest zabroniony do stosowania w produktach dla dzieci poniżej 3 lat, z wyjątkiem szamponów. Warunki i ostrzeżenia jakie powinny być umieszczone na opakowaniu kosmetyków to „Nie stosować dla dzieci poniżej 3 lat”. Cosmetic Ingredient Review: CIR w 2019 r. w swoim raporcie uznał Sodium salicylate za bezpieczny składnik produktów kosmetycznych przy obecnych praktykach stosowania i wykorzystywanych stężeniach, opisanych w ocenie bezpieczeństwa. CIR zastrzega, że produkty kosmetyczne muszą być sformułowane w taki sposób, aby nie drażniły ani nie uczulały, ze względu na potencjał podrażniający i uczulający salicylanów, który zależy od wielu czynników. Opinia SCCNFP (Scientific Committee for Cosmetic Products and Non-food Products intended for Consumers) SCCNFP w 2002 r. wydało opinię dotyczącą kwasu salicylowego, w której uznał substancję za bezpieczną do innych zastosowań niż środek konserwujący, gdy jest używany w stężeniu do 2,0% w przypadku produktów przeznaczonych do spłukiwania i preparatów niespłukiwanych oraz do 3,0% w przypadku produktów do włosów przeznaczonych do spłukiwania. Kwas salicylowy jest łatwo wchłaniany przez ludzką skórę. Dzieci są bardziej wrażliwe niż dorośli na działanie toksyczne salicylanów.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Sodium Polyacrylate

Zobacz