Przejdź do:

Sodium Cocoamphoacetate

Nazwa zwyczajowa: Mieszanina soli sodowych glicynianów kwasów tłuszczowych oleju kokosowego

Opis

Amfoteryczna substancja powierzchniowo czynna, dobrze rozpuszcza się w wodzie. Współdziała z innymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Substancja niewrażliwa na zmiany pH. Wykazuje ładunek dodatni lub ujemny w zależności od środowiska w jakim się znajduje. Sodium Cocoamphoacetate, Sodium Cocoamphopropionate, Disodium Cocoamphodiacetate i Disodium Cocoamphodipropionate są wytwarzane z kwasów tłuszczowych oleju kokosowego. Jest łatwo biodegradowalna.
 

Działanie kosmetyczne

Bardzo łagodna dla skóry substancja myjąca. Usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów. Wygładza włosy, nadaje połysk. Dodatek amfoterycznych substancji powierzchniowo czynnych w kosmetykach myjących powoduje łagodzenie ewentualnego działania drażniącego wywołanego przez anionowe substancje powierzchniowo czynne jak np. Sodium Laureth Sulfate.
 

Funkcja w kosmetyku

Substancja pianotwórcza i stabilizująca pianę w kosmetykach myjących. Stosowana z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi powoduje wzrost ilości i stabilności tworzącej się piany.
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij