Przejdź do:

Sodium Isopropylparaben

Nazwa chemiczna: Sól sodowa 4-hydroksybenzoesanu izopropylu Nazwa zwyczajowa: Sól sodowa izopropyloparabenu

Opis

Sól sodowa estru izopropylowego kwasu p-hydroksybenzoesowego (INCI: Sodium isopropylparaben)

Funkcja w kosmetyku

Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu.

Regulacje prawne

Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji nr 358/2014 z dnia 9 kwietnia 2014 r. składnik został wycofany ze stosowania w kosmetykach. Wprowadzony zakaz stosowania wynika z braku dostatecznych danych toksykologicznych, których nie można uzyskać ze względu na całkowity zakaz testowania składników kosmetyków na zwierzętach.

Wcześniej znajdował się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie wynosiło 0,4 % w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy dla pojedynczego estru i 0,8 % w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy dla mieszaniny estrów.

Obecnie składnik zakazany do stosowania w kosmetykach w całej Unii Europejskiej.
 

Powiadom Znajomego








Zamknij