Przejdź do:

Sodium Laureth Sulfate

Nazwa zwyczajowa: sól sodowa siarczanu oksyetylenowanego alkoholu laurylowego

Opis

Anionowa substancja powierzchniowo czynna. Często stosowana również w chemii gospodarczej, ze względu na niski koszt produkcji.

SLES stosowany jest przede wszystkim w preparatach myjących do ciała i w płynach do kąpieli oraz w szamponach do włosów, nieco rzadziej występuje w preparatach pielęgnacyjnych jako emulgator.

Działanie kosmetyczne

Jedna z najpopularniejszych substancji myjących - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów

Funkcja w kosmetyku

Substancja o bardzo dobrych właściwościach pianotwórczych. Jest również stosowany jako emulgator. Informacje o możliwych zastosowaniach SLES w kosmetykach dostępne są na stronie Komisji Europejskiej w bazie CosIng.

Regulacje prawne

Brak szczegółowych regulacji prawnych dla SLES w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo

Na niektórych stronach internetowych pojawiają się informacje o rakotwórczym działaniu Sodium Laureth Sulfate. Są to informacje niezweryfikowane. Według wszelkich danych zawartych w publikacjach naukowych, SLES nie powoduje działania rakotwórczego. Może jedynie wywoływać ewentualne działanie drażniące, jeśli jest stosowany jako pojedyncza substancja w roztworze wodnym.

SLES jest substancją o długiej historii bezpiecznego użycia i bardzo dobrze poznanym profilu toksykologicznym.

Czysty SLES ma działanie drażniące, ale tylko wtedy, gdy jest stosowany jako pojedyncza substancja (np. roztwór SLES w wodzie), w wysokich stężeniach i przy długotrwałym kontakcie ze skórą. W kosmetykach nigdy nie stosuje się takich układów. W kosmetykach SLES zawsze występuje w mieszaninach z innymi substancjami, które łagodzą jego działanie drażniące.

Wyczerpujący przegląd informacji dotyczących bezpieczeństwa SLES w produktach kosmetycznych można znaleźć w publikacjach CIR (Cosmetics Ingredients Review), publikowanych w czasopiśmie naukowym International Journal of Toxicology.

SLES znajduje się wśród składników kosmetyków często wymienianych przez nierzetelne źródła jako rzekomo niebezpieczne i zagrażające zdrowiu. Takie „czarne listy” składników kosmetyków „krążące” w internecie powstają wskutek powtarzania niezweryfikowanych informacji z nierzetelnych źródeł. „Czarne listy” składników wzbudzają nieuzasadnione obawy i wprowadzają w błąd.

Więcej informacji o mitach związanych z bezpieczeństwem stosowania SLES w kosmetykach znajdziesz w sekcji Mity i fakty.
 

Powiadom Znajomego








Zamknij