Przejdź do:

Sodium Lauryl Sulfate

Nazwa zwyczajowa: sól sodowa siarczanu alkoholu laurylowego

Opis

Anionowa substancja powierzchniowo czynna. Często stosowana również w chemii gospodarczej, ze względu na niski koszt produkcji.

Działanie kosmetyczne

Substancja myjąca - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów.

Funkcja w kosmetyku

Substancja o bardzo dobrych właściwościach pianotwórczych. Informacje o możliwych zastosowaniach SLS w kosmetykach dostępne są na stronie Komisji Europejskiej w bazie CosIng.

Regulacje prawne

Brak szczegółowych regulacji prawnych dla SLS w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo

Na niektórych stronach internetowych pojawiają się informacje o rakotwórczym działaniu Sodium Lauryl Sulfate (SLS). Są to informacje niezweryfikowane. Według wszelkich danych zawartych w publikacjach naukowych, SLS nie powoduje działania rakotwórczego. Może jedynie wywoływać ewentualne działanie drażniące, jeśli jest stosowany jako pojedyncza substancja w roztworze wodnym.

SLS jest substancją o długiej historii bezpiecznego użycia i bardzo dobrze poznanym profilu toksykologicznym.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) ma działanie drażniące, ale tylko wtedy, gdy jest stosowany jako pojedyncza substancja (np. roztwór SLS w wodzie), w wysokich stężeniach i przy długotrwałym kontakcie ze skórą. W kosmetykach nigdy nie stosuje się takich układów. W kosmetykach SLS zawsze występuje w mieszaninach z innymi substancjami, które łagodzą jego działanie drażniące.

Wyczerpujący przegląd informacji dotyczących bezpieczeństwa SLS w produktach kosmetycznych można znaleźć w publikacjach CIR (Cosmetics Ingredients Review), publikowanych w czasopiśmie naukowym International Journal of Toxicology.

Więcej informacji o mitach związanych z bezpieczeństwem stosowania SLS w kosmetykach znajdziesz w sekcji Mity i fakty.
 

Powiadom Znajomego








Zamknij