Przejdź do:

Sodium PCA

Nazwa chemiczna: 5-okso-2-pirolidynokarboksylan sodu Nazwa zwyczajowa: Sól sodowa kwasu piroglutaminowego

Opis

Substancja hydrofilowa, dobrze rozpuszcza się w wodzie. Jest też higroskopijna - łatwo wiąże wodę. Występuje w skórze jako składnik naturalnego czynnika nawilżającego (NMF), który odpowiada za właściwe nawilżenie i elastycznośc warstwy rogowej naskórka.
 

Działanie kosmetyczne

Substancja filmotwórcza, hydrofilowa, rozpuszczalna w wodzie. Jest odpowiedzialna za utrzymywanie wody w naskórku (ogranicza transepidermalną utratę wody TEWL), dzięki czemu go nawilża, a także zmiękcza i wygładza skórę. Sodium PCA ma zastosowanie również w kosmetykach do włosów jako substancja antystatyczna, zapobiegająca elektryzowaniu się włosów.
 

Funkcja w kosmetyku

Humektant - zapobiega wysychaniu kosmetyku. W przypadku kosmetyków w formie płynnej zapobiega krystalizacji przy ujściu z butelki
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij