Przejdź do:

Sodium Propylparaben

Nazwa chemiczna: Sól sodowa 4-hydroksybenzoesanu propylu Nazwa zwyczajowa: Sól sodowa propyloparabenu

Opis

Sól sodowa estru propylowego kwasu p-hydroksybenzoesowego (INCI: Sodium Propylparaben)

Funkcja w kosmetyku

Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Regulacje prawne

Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych z wyjątkiem produktów do stosowania w okolice podpieluszkowe u dzieci poniżej 3 roku życia. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie to 0,14 % w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy, jeśli stosowany jest pojedynczy ester, i 0,8 % w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy, jeśli stosowana jest mieszanina kilku parabenów.

Bezpieczeństwo

Sodium propylparaben jest (jak wszystkie parabeny stosowane w kosmetykach) jednym z najlepiej przebadanych konserwantów.

Wyczerpujące oceny bezpieczeństwa stosowania parabenów w kosmetykach przeprowadzone zostały przez Komitet Naukowy ds. Produktów Konsumenckich. Komitet wielokrotnie potwierdził (2005, 2006, 2011), że stosowanie parabenów w produktach kosmetycznych jest bezpieczne.

Więcej na temat bezpieczeństwa parabenów przeczytasz w sekcjach: Szkodliwe składniki kosmetyków? Poznaj fakty! oraz Fakty i Mity, a także stronie Komisji Europejskiej.

Powiadom Znajomego








Zamknij