Przejdź do:

Sodium Salicylate

Nazwa chemiczna: Sól sodowa kwasu salicylowego Nazwa zwyczajowa: Salicylan sodu

Opis

Substancja hydrofilowa, dobrze rozpuszcza się w wodzie. Występuje w postaci krystalicznego ciała stałego
 

Działanie kosmetyczne


Funkcja w kosmetyku

Substancja konserwująca. Uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem).
 

Regulacje prawne

Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie to 0,5% w przeliczeniu na kwas salicylowy. Substancji nie należy stosować w produktach dla dzieci poniżej 3 lat z wyjątkiem szmponów.
 

Bezpieczeństwo

Warunki i ostrzeżenia jakie powinny być umieszczone na opakowaniu kosmetyków to "Nie stosować dla dzieci poniżej 3 lat". Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej i Amerykańskiej Agencji FDA

Powiadom Znajomego








Zamknij