Przejdź do:

Sorbic Acid

Nazwa chemiczna: Kwas heksa-2,4-dienowy Nazwa zwyczajowa: Kwas sorbowy

Opis

Kwas należy do grupy nienasyconych kwasów karboksylowych. Otrzymany po raz pierwszy został z ekstrakcji jarzębiny. Wykazuje słabe właściwości konserwujące w stosunku do bakterii, dlatego bezpieczniejsze jest stosowanie kwasu sorbowego w mieszaninie z innymi konserwantami
 

Działanie kosmetyczne


Funkcja w kosmetyku

Substancja konserwująca. Uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem).
 

Regulacje prawne

Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie to 0,6%.
 

Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej, Amerykańskiej Agencji FDA, a także Światowej Organizacji Zdrowia

Powiadom Znajomego








Zamknij