Przejdź do:

SORBITAN STEARATE

Nazwa chemiczna: Ester kwasu stearynowego i sorbitolu Nazwa zwyczajowa: Stearynian sorbitanu

Opis


Działanie kosmetyczne


Funkcja w kosmetyku

Emulgator W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Zapobiega rozwarstwianiu się faz w trakcie przechowywania produktu.

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Sorbitan Stearate jest substancją mającą zastosowanie również w żywności. Sorbitan Stearate jest dobrze przebadaną substancją pod względem bezpieczeństwa. Dostępne wyniki badań wykazują, że jest to składnik bezpieczny do stosowania w kosmetykach.

Informacje dotyczące bezpieczeństwa substancji znajdziesz również na stronie Komisji Europejskiej oraz Amerykańskiej Agencji FDA.

Powiadom Znajomego








Zamknij