Przejdź do:

Sorbitol

Nazwa chemiczna: D-glucytol Nazwa zwyczajowa: Sorbitol

Opis

Alkohol heksahydroksylowy o wzorze C6H14O6, otrzymywany z glukozy. Substancja hydrofilowa dobrze rozpuszczalna w wodzie. Jest bardzo higroskopijna - absorbuje i wiąże wodę z otoczenia. Substancja o słodkim smaku, stosowana również w żywności. Sorbitol pierwszy raz został znaleziony w dojrzałych owocach jarzębiny Pyrus aucuparia
 

Działanie kosmetyczne

Substancja hydrofilowa, nawilżająca. Wiąże wodę na powierzchni naskórka, dzięki czemu odpowiednio nawilża. Zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Sorbitol posiada słodki smak, dlatego stosowany jest w produktach do higieny jamy ustnej w celu polepszenia smaku
 

Funkcja w kosmetyku

Humektant - zapobiega wysychaniu kosmetyku. W przypadku kosmetyków ciekłych zapoboega krystalizacji przy ujściu z butelki. Wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyku - zwiększa kleistość preparatów. Ponadto pełni rolę rozpuszczalnika dla innych substancji hydrofilowych zawartych w kosmetyku
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej, Amerykańskiej Agencji FDA, a także Światowej Organizacji Zdrowia

Powiadom Znajomego








Zamknij