Przejdź do:

Stearic Acid

Nazwa chemiczna: Kwas oktadekanowy Nazwa zwyczajowa: Kwas stearynowy

Opis

Organiczny związek chemiczny. Należy do nasyconych kwasów tłuszczowych. Ciało stałe koloru białego. Substancja słabo rozpuszcza się w wodzie. Natomiast dobrze rozpuszcza się w rozpuszczalnikach organicznych oraz etanolu.
 

Działanie kosmetyczne

Substancja renatłuszczająca w preparatach myjących. Proces mycia powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych z warstwy rogowej naskórka. Dlatego stosuje się substancje renatłuszczające, które odbudowują barierę lipidową i częściowo hamują proces wymywania lipidów z warstwy rogowej naskórka.
 

Funkcja w kosmetyku

Emulgator W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Kwas stearynowy pełni również rolę stabilizatora emulsji, czyli chroni np.krem przed rozwarstwianiem, a tym samym przedłuża trwałość kosmetyków
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Substancja bezpieczna do stosowania w kosmetykach. Przeprowadzane badania preparatów, które w składzie zawierały około 13% kwasu stearynowego, wykazały, że nie powodowuje on działania drażniącego na skórę i oczy.

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej oraz Amerykańskiej Agencji FDA

Powiadom Znajomego








Zamknij