Przejdź do:

Stearyl Alcohol

Nazwa chemiczna: Oktadekan-1-ol Nazwa zwyczajowa: Alkohol stearylowy

Opis

Alkohol stearylowy występuje w postaci ciała stałego. Substancja nierozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna w tłuszczach i rozpuszczalnikach organicznych, np. etanolu.
 

Działanie kosmetyczne

Emolient. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy, zmiękcza i wygładza. Substancja renatłuszczająca w preparatach myjących. Proces mycia powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych z warstwy rogowej naskórka. Dlatego stosuje się substancje renatłuszczające, które odbudowują barierę lipidową i częściowo hamują proces wymywania lipidów z warstwy rogowej naskórka.
 

Funkcja w kosmetyku

Emulgator W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Kwas stearynowy pełni również rolę stabilizatora emulsji, czyli chroni np.krem przed rozwarstwianiem, a tym samym przedłuża trwałość kosmetyków. Jest także stosowany jako substancja zmętniająca - zmniejsza przezroczystość preparatów. Modyfikator właściwości reologicznych - wpływa na konsystencję kosmetyków, powodując wzrost lepkości. Gasi pianę - powoduje zmniejszenie ilości piany w kosmetykach myjących.
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej oraz Amerykańskiej Agencji FDA

Powiadom Znajomego








Zamknij