Przejdź do:

Stearyl Beeswax

Nazwa zwyczajowa: Ester alkoholu stearylowego i kwasów tłuszczowych wosku pszczelego

Opis

Substancja lipofilowa nierozpuszczalna w wodzie. Charakteryzuje się wysoką temperaturą topnienia.
 

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty - stosowany w formie nierozcieńczonej może powodować powstawanie zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy, zmiękcza i wygładza. Substancja antystatyczna w preparatach do kondycjonowania włosów - zapobiega elektryzowaniu się włosów
 

Funkcja w kosmetyku

Modyfikator właściwości reologicznych - wpływa na konsystencję kosmetyku, powoduje wzrost lepkości. Stosowany jako baza w sztyftach (np. pomadkach). Pełni również rolę stabilizatora emulsji, czyli chroni np.krem przed rozwarstwianiem, przedłuża trwałość kosmetyków. Ponadto stosowany jest jako lepiszcze, czyli substancja wiążąca składniki kosmetyków bezwodnych (np. pudrów, cieni do oczu).
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij