Przejdź do:

Stearyl Dimethicone

Nazwa zwyczajowa: Stearylopolidimetylosiloksan

Opis

Substancja występuje w postaci wosku. Topnieje w temperaturze ludzkiego ciała. Substancja lipofilowa, nierozpuszczalna w wodzie.
 

Działanie kosmetyczne

Emolient. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy, zmiękcza i wygładza. Substancja antystatyczna w preparatach do kondycjonowania włosów - zapobiega elektryzowaniu się włosów. Substancja renatłuszczająca. Proces mycia powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych z warstwy rogowej naskórka. Dlatego stosuje się substancje renatłuszczające, które odbudowują barierę lipidową i częściowo hamują proces wymywania lipidów z warstwy rogowej naskórka.
 

Funkcja w kosmetyku

Plastyfikator w sztyftach (np. pomadkach) - nadaje elastyczność sztyftom, zapobiega ich kruszeniu. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyku, ułatwia rozsmarowywanie np. na ustach.
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Stearyl Dimethicone jest substancją stabilną chemicznie. Nie wykazuje działania toksycznego oraz nie powoduje podrażnień.

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij