Przejdź do:

Sweet Almond Oil

Nazwa zwyczajowa: Olej ze słodkich migdałów

Opis

Substancja zawiera głównie triglicerydy kwasów tłuszczowych takich jak: palmitynowy, stearynowy, oleinowy, linolowy.
 

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty - stosowany w formie nierozcieńczonej może powodować nieznaczne powstawanie zaskórników (wykazuje nieznaczne działanie komedogenne). Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów wykazuje pośrednie działanie nawilżające: tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni. Dzięki temu kondycjonuje skórę i włosy, zmiękcza i wygładza. Substancja antystatyczna - zapobiega elektryzowaniu się włosów. Proces mycia powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych z warstwy rogowej naskórka. Dlatego stosuje się substancje renatłuszczające, które odbudowują barierę lipidową i częściowo hamują proces wymywania lipidów z warstwy rogowej naskórka.
 

Funkcja w kosmetyku

Plastyfikator w sztyftach (np. pomadkach) - nadaje elastyczność sztyftom, zapobiega ich kruszeniu. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyku, ułatwia rozsmarowywanie np. na ustach.
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo


Powiadom Znajomego








Zamknij