Przejdź do:

Synthetic Japan Wax

Nazwa zwyczajowa: Syntetyczny wosk japoński

Opis

Substancja hydrofobowa, nierozpuszczalna w wodzie o konsystencji ciała stałego

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Substancja antystatyczna - zapobiega elektryzowaniu się włosów

Funkcja w kosmetyku

Stabilizator emulsji (np. kremów) - zapobiega np. przed rozwarstwianiem się kremu, a także przedłuża jego trwałość. Modyfikator reologii - wpływa na konsystencję kosmetyku, zwiększając jego lepkość. Lepiszcze - wiąże składniki kosmetyków. Ponadto substancja często stosowana jest jako baza sztyftów, jednak powoduje ich kruchość, przez co wymaga dodatku plastyfikatorów, które zwiększają elastyczność sztyftów, zapobiegając ich kruszeniu

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij