Przejdź do:

TEREPHTHALYLIDENE DICAMPHOR SULFONIC ACID

Nazwa chemiczna: kwas 3,3'(1,4 fenylenodimetylideno) bis (7,7-dimetylo-2-okso-bicyklo-[2,2,1]hept-1-ylometanosulfonowy) Nazwa zwyczajowa: Ecamsule

Opis

Substancja stosowana również w postaci soli.

Działanie kosmetyczne

Filtr UV, chroniący skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego.

Funkcja w kosmetyku

Absorbuje promieniowanie UV, dzięki czemu chroni kosmetyk przed pogarszaniem się jego jakości pod wpływem światła.

Regulacje prawne

Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji promieniochronnych dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Jego maksymalne dopuszczalne stężenie to 10% (w przeliczeniu na kwas sulfonowy).

Bezpieczeństwo

Informacje dotyczące bezpieczeństwa substancji znajdziesz również na stronie Komisji Europejskiej.

Powiadom Znajomego








Zamknij