Przejdź do:

Tetrasodium Etidronate

Nazwa chemiczna: (1-hydroksyetylideno)bisfosfonian tetrasodu Nazwa zwyczajowa: Sól tetrasodowa kwasu etidronowego

Opis


Działanie kosmetyczne


Funkcja w kosmetyku

Pełni rolę sekwestranta, czyli substancji, która kompleksuje jony metali. Dzięki temu zwiększa trwałość kosmetyku oraz jego stabilność
 

Regulacje prawne

Substancja dozwolona do stosowania w ograniczonym stężeniu (znajduje się na liście substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania). Maksymalne stężenie dopuszczane do stosowania:

  • w produktach do włosów to 1,5%
  • w mydłach to 0,2%
     

Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij