Przejdź do:

Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter

Nazwa zwyczajowa: Masło z nasion kakaowca właściwego Theobroma cacao

Opis

Masło z nasion kakaowca jest żółtawo-białym, stałym materiałem otrzymanym z prażonych nasion kakao. Zawiera około 34-36% kwasu stearynowego, 30-40% kwasu oleinowego i 24-29% kwasu palmitynowego.
 

Działanie kosmetyczne

Emolient, stosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo stosowania składnika w produktach kosmetycznych zostało potwierdzone przez Panel Ekspertów Cosmetic Ingredients Review. Panel ekspertów CIR stwierdził, że masło kakaowe jest bezpieczne do stosowania w produktach kosmetycznych.

Powiadom Znajomego








Zamknij