Przejdź do:

Thioglycolic Acid

Nazwa chemiczna: Kwas merkaptooctowy Nazwa zwyczajowa: Kwas tioglikolowy

Opis

Ciecz o charakterystycznym, nieprzyjemnym zapachu. Substancja rozpuszcza się w wodzie, etanolu i eterze dietylowym. Reduktor.
 

Działanie kosmetyczne

Składnik preparatów do trwałej ondulacji. Włosy zbudowane są z keratyny, która zbudowana jest z aminokwasów. Pomiędzy łańcuchami keratyny występują głównie wiązania disiarczkowe. Stosowanie kwasu tioglikolowego w preparatach np. do trwałej ondulacji powoduje przebudowanie wiązań disiarczkowych, co zmienia trwale ułożenie włosów. Ponadto stosowany jako substancja depilująca, czyli wspomagająca usuwanie włosów.
 

Funkcja w kosmetyku


Regulacje prawne

Substancja dozwolona do stosowania w ograniczonym stężeniu (znajduje się na liście substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania). Maksymalne stężenie dopuszczane do stosowania:

w produktach do włosów to:

  • 8% przy stosowaniu ogólnym w kosmetyku o pH 7-9,5
  • 11% przy stosowaniu profesjonalnym w kosmetyku o pH 7-9,5

w depilatorach to 5% w kosmetyku o pH 7-12,7

w produktach spłukiwanych do włosów to 2% w kosmetyku o pH do 9,5
 

Bezpieczeństwo

Warunki i ostrzeżenia, które powinny być umieszczone na opakowaniu kosmetyku zawierającego kwas tioglikolowy to: "Unikać kontaktu z oczami. W przypadku dostania się preparatu do oczu natychmiast przepłukać dużą ilością wody i skontaktować się z lekarzem. Zawiera tioglikolany. Stosować zgodnie ze sposobem użycia. Chronić przed dziećmi." W przypadku produktów do włosów oraz produktów spłukiwanych do włosów na opakowaniu kosmetyku powinno być umieszczone ostrzeżenie "Stosować rękawice ochronne". Natomiast w produktach do włosów zawierających kwas tioglikolowy powinno być umieszczone ostrzeżenie - "Tylko do użytku profesjonalnego".

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij