Przejdź do:

TRIETHANOLAMINE

Nazwa chemiczna: 2,2`,2``-nitrylotrietanol Nazwa zwyczajowa: Trietanoloamina

Opis

Trójetanoloamina (TEA) - trzeciorzędowa amina alifatyczna

Działanie kosmetyczne


Funkcja w kosmetyku

Regulator pH, pozwala na uzyskanie odpowiedniego pH kosmetyku.

Regulacje prawne

Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie: preparaty niespłukiwane: do 2,5 %

Bezpieczeństwo

Trójetanoloamina jest substancją bezpieczną do stosowania w kosmetykach, jednak w produktach pozostających na skórze jej stężenie nie powinno przekraczać 5%. Ponadto nie powinna być stosowana w prepratach, w których znajdują się substancje nitryzujące.

Informacje dotyczące bezpieczeństwa substancji znajdziesz również na stronie Komisji Europejskiej oraz Amerykańskiej Agencji FDA.

Powiadom Znajomego








Zamknij