Przejdź do:

Triethyl Citrate

Nazwa zwyczajowa: Cytrynian trietylu

Opis

Substancja stabilna chemicznie, odporna na zmiany pH
 

Działanie kosmetyczne

Substancja dezodoryzująca, czyli ograniczająca nieprzyjemny zapach potu, stosowana głównie w dezodorantach i antyperspirantach.
 

Funkcja w kosmetyku

Stosowany w dezodorantach jako składnik zmniejszający powstawanie niepzyjemnego zapachu w wyniku rozkładu potu. Jest to proces wywoływany aktywnością mikroorganizmów. Cytrynian trietylu preferowany jest przez bakterie jako zastępcze źródło węgla, jego rozkład bakteryjny prowadzi do powstania związków bezwonnych. Stosowany jest również jako plastyfikator - nadaje elastyczność kosmetykom np. sztyftom, zapobiega ich kruszeniu. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyku, ułatwia rozsmarowywanie. Ponadto pełni rolę rozpuszczalnika dla substancji tłuszczowych zawartych w kosmetykach
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij