Przejdź do:

Triisostearin

Nazwa chemiczna: Triizooktadekanian 1,2,3-propanotriylu Nazwa zwyczajowa: Triizostearynian glicerylu

Opis

Substancja powstaje w wyniku reakcji gliceryny z kwasem stearynowym
 

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty - stosowany w formie nierozcieńczonej może powodować powstawanie zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów wykazuje pośrednie działanie nawilżające: tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni. Dzięki temu kondycjonuje skórę i włosy, zmiękcza i wygładza.
 

Funkcja w kosmetyku

Triizostearynian glicerylu pełni rolę rozpuszczalnika dla substancji tłuszczowych zawartych w kosmetyku. Modyfikator właściwości reologicznych - wpływa na konsystencję, powoduje wzrost lepkości preparatu
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej oraz Amerykańskiej Agencji FDA

Powiadom Znajomego








Zamknij