Przejdź do:

Trimethylsilylamodimethicone

Nazwa zwyczajowa: Trimetylosililoamodimetikon

Opis

Polimer siloksanowy

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. suchy - nie powoduje efektu „tłuszczenia” - tworzenia lepkiej, tłustej warstwy na powierzchni skóry. Jest niekomedogenny (nie powoduje powstawania zaskórników). Tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza ucieczkę wody z naskórka. Substancja kondycjonująca włosy: poprawia rozczesywanie na mokro i na sucho, zapobiega splątywaniu, wygładza włosy, wykazuje działanie antystatyczne, dzięki czemu zapobiega elektryzowaniu się włosów.
 

Funkcja w kosmetyku

Wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyku, czyli ułatwia rozsmarowywanie, a także poprawia wlaściwości sensoryczne - nadaje uczucie jedwabistości na skórze.
 

Regulacje prawne

Brak szczegółowych regulacji prawnych dla trimetylosililoamodimetikonu w produktach kosmetycznych

Bezpieczeństwo

Silikony stosowane w kosmetykach są bezpieczne dla zdrowia nawet w wysokich stężeniach (<90%). Nie wykazują właściwości drażniących ani alergizujących. Bezpieczeństwo ich stosowania zostało potwierdzone przez Komitet ds. Bezpieczeństwa Konsumentów (SCCS): SCCS/1241/10 oraz SCCS/1549/15.

Jak większość silikonów związek nie wnika w głąb skóry. Jego wnikanie w skórę uniemożliwia duża masa cząsteczkowa - polimery o dużych cząsteczkach po zastosowaniu na skórę pozostają na jej powierzchni.

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa silikonów znajdziesz w sekcji Bezpieczeństwo kosmetyków: Szkodliwe składniki kosmetyków? Poznaj fakty! oraz w sekcji Fakty i Mity
 

Powiadom Znajomego








Zamknij