Przejdź do:

VP/VA Copolymer

Nazwa zwyczajowa: Kopolimer winylopirolidonu i octanu winylu

Opis

Polimer, kopolimer winylopirolidonu i octanu winylu, czyli polimer zbudowany z monomerów winylopirolidonu i monomerów octanu winylu
 

Działanie kosmetyczne

Stosowany m.in. w preparatach do pielęgnacji włosów jako substancja kondycjonująca - wygładza i zmiękcza włosy. Także w preparatach do stylizacji - utrwala fryzurę i kondycjonuje włosy. Substancja filmotwórcza - tworzy na powierzchni włosów film, który ogranicza ucieczkę wody, dzięki czemu odpowiednio nawilża. Nadaje połysk włosom.
 

Funkcja w kosmetyku

Modyfikator właściwości reologicznych - wpływa na konsystencję produktu kosmetycznego - zwiększa lepkość. Stosowany również w kosmetykach pielęgnacyjnych (kremach, balsamach) jako stabilizator emulsji (np. kremów) i zawiesin (np. pilingów), m.in. zapobiega rozwarstwieniu, przedłuża trwałość kosmetyków. Lepiszcze substancja wiążąca składniki w kosmetykach produkowanych w formie stałej. Substancja filmotwórcza i plastyfikator powłok lakierowych w produktach do paznokci.
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij