Przejdź do:

Zinc Chloride

Nazwa chemiczna: dichlorek cynku Nazwa zwyczajowa: chlorek cynku

Opis

Sól cynku i kwasu solnego. Substancja silnie higroskopijna. 

Działanie kosmetyczne

W produktach do jamy ustnej działa dezodorująco i oczyszczająco na zęby i jamę ustną. Poleruje zęby.

Regulacje prawne

Składnik znajduje się w wykazie substancji, które mogą być zawarte w produktach kosmetycznych z zastrzeżeniem określonych ograniczeń (załącznik III do Rozporządzenia Parlamentu i Rady (WE) nr 1223/2009 dotyczącego produktów kosmetycznych). Jego dopuszczalne maksymalne stężenie to 1% (w przeliczeniu na cynk).

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo stosowania składnika w produktach kosmetycznych zostało potwierdzone przez Panel Ekspertów Cosmetic Ingredients Review.

Powiadom Znajomego








Zamknij