Przejdź do:

Zinc Oxide

Nazwa zwyczajowa: Tlenek cynku

Opis

Substancja występuje w postaci białego proszku. W formie zmikronizowanej jest transparentna. W kosmetykach stosowany również jako pigment, wtedy w składzie INCI występuje pod nazwą CI 77947 (numer Color Index)
 

Działanie kosmetyczne

W kosmetykach stosowany jako filtr UV (filtr fizyczny, działa jak ekran, czyli odbija promieniowanie ultrafioletowe), chroniąc skórę przed szkodliwym działaniem słońca i zewnątrzpochodnym starzeniem się skóry. W kosmetykach kolorowych stosowany jako biały pigment i wypełniacz. Stosowany również w kosmetykach do cery tłustej i trądzikowej jako substancja matująca.
 

Funkcja w kosmetyku


Regulacje prawne

Znajduje się na liście barwników dozwolonych do stosowania w produktach kosmetycznych, tlenek cynku określany jest w wykazie składników na opakowaniu kosmetyków jako numer Color Index (CI) 77947. Maksymalne stężenie w preparacie gotowym do użycia: 25%.

Dodatkowe warunki określone w rozporządzeniu 1223/2009:

Nie do zastosowań, które mogą prowadzić do narażenia płuc użytkownika końcowego na kontakt poprzez wdychanie.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32017R1413&from=EN

Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej, Amerykańskiej Agencji FDA oraz w opinii Komitetu Naukowego ds. Produktów Konsumenckich

Powiadom Znajomego








Zamknij