Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, zmiękcza i wygładza skórę oraz włosy. Substancja głównie stosowana jest w kosmetykach do włosów. Działa antystatycznie, czyli zapobiega elektryzowaniu się włosów.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Acetylated Lanolin Alcohol jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: Panel ekspertów CIR w 1980 r. ocenił dane naukowe i stwierdził, że acetylowany alkohol lanolinowy jest bezpieczny do stosowania w kosmetykach i produktach higieny osobistej. W 2005 r. CIR wziął pod uwagę dostępne nowe dane dotyczące lanoliny i jej pochodnych i potwierdził powyższy wniosek. Ostra toksyczność tych składników jest niska, a testy na uczulenie skóry są negatywne. Zgłaszano jednak komedogenność lub powstawanie wyprysków podczas stosowania kosmetyków z lanoliną i jej pochodnymi.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko

Pochodzenie

Zwierzęce, naturalne, syntetyczne.(Informacji na temat użycia surowca w konkretnym produkcie należy szukać u producenta)

Źródła danych

Ciekawostki

Lanolina jest wydzieliną gruczołów łojowych owiec i otrzymuje się ją podczas odtłuszczania wełny. Jest mieszaniną wielu związków, które w procesach technologicznych można od siebie oddzielić, a następnie zmodyfikować. Głównymi alkoholami lanoliny są cholesterol i lanosterol. Poddaje się je acetylowaniu, co obniża lepkość i temperaturę topnienia takich pochodnych.

Retinyl palmitate

Zobacz