Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, zmiękcza i wygładza skórę oraz włosy. Substancja głównie stosowana jest w kosmetykach do włosów. Działa antystatycznie, czyli zapobiega elektryzowaniu się włosów.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Acetylated Lanolin jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: Panel ekspertów CIR w 1980 r. ocenił dane naukowe i stwierdził, że acetylowany alkohol lanolinowy jest bezpieczny do stosowania w kosmetykach. W 2005 r. Panel ekspertów CIR wziął pod uwagę dostępne nowe dane dotyczące lanoliny i jej pochodnych i potwierdził powyższy wniosek. Ostra toksyczność tego składnika jest niska, a testy na uczulenie skóry były negatywne. Zgłaszano jednak komedogenność lub powstawanie wyprysków podczas stosowania kosmetyków z lanoliną i jej pochodnymi.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Zwierzęce, naturalne, syntetyczne (Informacji na temat użycia surowca w konkretnym produkcie należy szukać u producenta)

Źródła danych

Ciekawostki

Lanolina i powiązane z nią składniki są szeroko stosowane w formułowaniu kosmetyków. Składniki te można znaleźć w produktach dla niemowląt, produktach do pielęgnacji skóry, goleniu, manicure, pielęgnacji włosów, produktach do opalania i ochrony przeciwsłonecznej, a także makijażu oczu, ust i twarzy.

Lactamide MEA

Zobacz