Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Składnik maskujący niepożądany zapach produktu. Nadaje zapach kosmetykom.

Działanie kosmetyczne

Wykazuje działanie przeciwzapalne, a także ściągające, reguluje wydzielanie sebum, może być stosowany m.in. w kosmetykach przeznaczonych dla cery tłustej i trądzikowej, a także w preparatach do włosów o działaniu przeciwłupieżowym. Olejek krwawnikowy działa również odświeżająco i łagodząco. Olejek o silnym działaniu, nie należy stosować w pierwszych miesiącach ciąży

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Olejek krwawnikowy jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Brak oficjalnej klasyfikacji, jako substancja powodując alergie skórne, ale istnieją doniesienia naukowe, że substancja generuje znaczącą liczbę przypadków uczuleń.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko

Pochodzenie

Roślinne, naturalne

Źródła danych

Ciekawostki

Olejek jest otrzymywany z kwiatów suchych poprzez destylację z parą wodną. Roślina rośnie w Europie, Azji i Ameryce..

Aloe Barbadensis Leaf Extract

Zobacz