Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Modyfikator reologii, wpływa na konsystencję produktu kosmetycznego, – zwiększa jego lepkość.Stabilizator emulsji (np. kremów) i zawiesin (np. pilingów), chroni m.in. przed rozwarstwianiem, przedłuża trwałość. Wiąże składniki kosmetyków, pełni funkcję lepiszcza

Działanie kosmetyczne

Stosowany m.in. w preparatach do pielęgnacji włosów jako substancja kondycjonująca – wygładza i zmiękcza, a także w preparatach do stylizacji – utrwala fryzurę i kondycjonuje włosy. Substancja filmotwórcza – tworzy na powierzchni włosów film, który ogranicza ucieczkę wody z powierzchni włosów. Stosowana również w kosmetykach białych (kremach, balsamach).

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Acrylamide/Ammonium Acrylate Copolymer stosowany w dozwolonym stężeniu i zgodnie z określonymiograniczeniami jest bezpieczny. Rozporządzenie 1223/2009: Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w z zastrzeżeniem określonych ograniczeń. Maksymalna pozostałość wolnego, nieprzereagowanego aktyloamidu w produktach niespłukiwalnych (produkty pozostające na skórze po aplikacji) to 0,1 mg/kg, a w pozostałych produktach kosmetycznych to 0,5 mg/kg. Cosmetic Ingredient Review: Panel ekspertów CIR stwierdził, że Acrylamide/Ammonium Acrylate Copolymer jest bezpieczny w kosmetykach. Polimery i kopolimery są do siebie podobne i w większości przypadków nie wykazują działania toksycznego.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Glyceryl Laurate

Zobacz