Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Modyfikator reologii – wpływa na konsystencję produktu, zwiększa jego lepkość. Stabilizator emulsji – chroni przed rozwarstwieniem, w efekcie przedłuża trwałość produktu.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Acrylamide/Sodium Acryloyldimethyltaurate Copolymer jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Rozporządzenie 1223/2009 dotyczące produktów kosmetycznych: Kopolimer jest zaliczany do poliakryloamidów (zał. III, pozycja 66) Składniki te są dozwolone do stosowania w kosmetykach, jeśli maksymalna pozostałość akryloamidu wynosi do 0,1 mg/kg w produktach niespłukiwanych do ciała i 0,5 mg/kg w innych produktach kosmetycznych stosowanych na określone partie ciała (np. oko, twarz i dłoń).

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil

Zobacz