Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Może pełnić rolę rozpuszczalnika dla innych substancji hydrofobowych (nierozpuszczalnych w wodzie) zawartych w kosmetykach.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Adansonia Digitata Oil jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych i nie podlega żadnym ograniczeniom stosowania. Cosmetic Ingredient Review: Panel ocenił, że Adansonia Digitata Oil jest bezpieczny w obecnych praktykach stosowania.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne, naturalne

Źródła danych

Poloxamer 338

Zobacz